Italia: Problema refugiatilor poate lua proportii nebanuite

Sursa foto: www.adevarul.it

La reuniunea la vârf a miniştrilor de interne ai statelor membre ale UE de la începutul săptămânii, a fost respinsă cererea Italiei de a preda o parte din cei 23.000 de refugiaţi din Lampedusa, altor ţări europene.

Adjunctul ministrului transportului italian, Roberto Castelli a declarat postului de radio de stat:

“Problema refugiaţilor poate lua proporţii nebănuite, încât trebuie să ne întrebăm dacă nu va fi nevoie să facem uz de arme de foc. Cred că suntem într-o situaţie asemănătoare cu cea din perioada de sfîrşit a Imperiului Roman.”

Deputatul european Francesco Speroni s-a exprimat şi mai dur. Întrebat într-un interviu dacă nu doreşte să condamne public declaraţia colegului său de partid, Roberto Castelli, Speroni a spus:

“Trebuie văzut dacă armele sunt folosite într-un scop bun sau unul rău. Ne aflăm în faţa unei invazii de persoane care vin în Italia ilegal, ocolind toate legile şi normele – şi odată ajunşi aici, trebuie să ne folosim de toate mijloacele pentru a-i stăvili. În ultimă instanţă chiar şi uzînd de arme de foc. Europa se foloseşte deja de ele în acelaşi scop în Libia. Nu înţeleg de ce avem voie să ne folosim de armament într-un caz, iar în altul, nu.”

Mai multe detalii pe http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6503408,00.html